Ιατρικός Βελονισμός

/ Κατηγορια: Ιατρειο

Ο βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Κοιτίδα της αρχαίας αυτής τέχνης θεωρείται η Κίνα. Η τεχνική του βελονισμού βασίζεται στην τοποθέτηση ειδικών βελονών σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες θεωρούνται κατάλληλες για την πάθηση – διαταραχή του ασθενούς. Τα σημεία επιλέγονται ανάλογα με τον ασθενή την προσωπικότητα του, το ιατρικό του ιστορικό και είναι ατομικά και διαφορετικά για τον καθένα.

Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτόμια στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτή συνήθως είναι η έκλυση ενδογενών ουσιών που διορθώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Αντί δηλαδή να παίρνουμε εξωγενώς ουσίες (φάρμακα), διεγείρουμε τον οργανισμό έτσι ώστε αυτός να παραγάγει τις δικές του ( π.χ ε νδορφίνες). Σκοπός του βελονισμού είναι να θεραπεύσει παθήσεις, να βελτιώσει συμπτώματα, να προλάβει την εκδήλωση μιας ασθένειας, να τονώσει και να αναζωογονήσει τον οργανισμό, να σταματήσει τον οξύ ή χρόνιο πόνο, να ελαττώσει τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση και να περιορίσει το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες παθήσεις με την συμβατική ιατρική.

Ο  βελονισμός  έχει  καθιερωθεί  διεθνώς  σαν  ένα  ολοκληρωμένο θεραπευτικό  σύστημα.  Στερείται  παρενεργειών  και  είναι  εντελώς ακίνδυνος  όταν  εφαρμόζεται  από  σωστά  εκπαιδευμένους ιατρούς  που τηρούν  αυστηρά τους  κανόνες  εφαρμογής του  ενώ  οι  βελόνες  που χρησιμοποιούνται  είναι  μιας  χρήσεως.  Ο ιατρικός  βελονισμός  έχει αναγνωριστεί  από την  Ελληνική  Πολιτεία  με  απόφαση του  Υπουργείου Υγείας  ως ιατρική  πράξη ( 574/Α4/1191/21-2-1980  &  Υ7/α/ΓΠ 55092/27-7-2004)  πράγμα το  οποίο  απαγορεύει την  εφαρμογή του  από  μη γιατρούς.
Είναι πλέον αναμφίβολο ότι όλο και περισσότερο συχνά, ο βελονισμός βρίσκει απήχηση στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες όχι μόνο ανάμεσα στους πολίτες, δηλαδή στους πάσχοντες, αλλά κυρίως ανάμεσα στους κύκλους της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας. Ακόμη και στην Αμερική, το κέντρο της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, το 64% (75 από 117) τ ων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Ιατρικής ( Cornell, John Hopkins, UCLA, Maryland κ.α.) περιλαμβάνουν το βελονισμό στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των φοιτητών ιατρικής. Και στην Ευρώπη διδάσκεται σαν μάθημα σε αρκετά Πανεπιστήμια όπως την Γαλλία και την Γερμανία και εκπονούνται Μάστερ (Msc) και Διδακτορικά (Phd). Το 1993, το έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εθνικής έρευνας που αποκάλυψε ότι πάνω από 34% του Αμερικανικού λαού είχε καταφύγει τουλάχιστον σε μια μη συμβατική θεραπεία τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι τα ιατρικά συστήματα των ε ξελιγμένων δυτικών κρατών γίνονται πιο πολυπνευματικά και ολοκληρωμένα όταν αποδέχονται εναλλακτικές-συμπληρωματικές θεραπείες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο βελονισμός εφαρμόζεται στα ιατρεία  πόνου των περισσότερων νοσοκομείων της  χώρας.

Στην εξέλιξη του κλασικού βελονισμού εφαρμόζεται ο  ηλεκτροβελονισμός ( χρήση ρεύματος συγκεκριμένης έντασης στις βελόνες με σκοπό την συνεχή διέγερση των βελονιστικών σημείων-έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον πόνο) και ο βελονισμός με laser ( χρήση λέιζερ στα σημεία βελονισμού-πολύ ανώδυνη και ακριβής εφαρμογή - πολύ καλή για παιδιά.)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηγουμένου Γαβριήλ 103-105, 74100 Κρήτη

+(30) 2831030503
+(30) 6974648999

info@fradelloskostas.gr

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 13 :00 & 17:30 - 20:30